New Age je kombinacija nekih znanstvenih činjenica, raznih duhovnosti i mnogih praznovjerja što ga čini veoma popularnim. Ipak, New Age ima neke karakteristične tvrdnje (učenja) iz kojih se može zaključiti o čemu se tu zapravo radi.

New Age („Novo doba”) nije ništa novo. To je moderno probuđenje (oživljavanje) starih poganskih religija i tradicija. To je mješavina: istočnjačkog misticizma, kršćanstva, moderne filozofije i psihologije, znanosti, znanstvene fantastike i kontra-kulture pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. New Age je kombinacija nekih znanstvenih činjenica, raznih duhovnosti i mnogih praznovjerja – za svakoga ima po nešto. Zbog svega ovoga to ga čini veoma popularnim. Dakle, New Age se ne može nazvati nekakvom novom religijom, jer je u stvari riječ o jednom pokretu, o jednoj osobitoj filozofiji, koja se uvlači u sve religije, tradicije i društva. Nitko ne zna kada je New Age točno nastao i tko je začetnik ovog pokreta, jer je očigledno da se ova ideja razvijala više desetljeća, a možda i stoljeća. Usprkos velikoj popularnosti, veoma je teško definirati što je New Age s obzirom da on u sebi obuhvaća sva vjerovanja, rituale, religije, kultove i sekte. Ipak, New Age ima neke karakteristične tvrdnje (učenja) iz kojih se može zaključiti o čemu se tu zapravo radi.

1. Isus nije bio i nije jedini Spasitelj, i On nije Bog

Mnogi kršćani misle da svi razmišljaju poput njih kada se misli ili govori o Kristu. Za kršćane On je jedinorođeni Sin Božji i jedini Gospodin i Spasitelj. Međutim, za pristalice New Agea On je samo jedan od mnogih duhova ili jedan od mnogih spasitelja koji su se pojavili u čovječanstvu. New Age prihvaća Krista kao jednu od mnogih reinkarnacija avatara. On je samo glasnik, poslan od viših duhova, da bi donio ljudima učenje i duhovno otkrivenje. New Age prihvaća i Budu, i Muhameda, i Konfucija, i Isusa i mnoge druge kao ravnopravne i identične „spasitelje” čovječanstva.

2. „Bog” nije osoban, bog je viša univerzalna energija

Sve stvari, uključujući i čovjeka obrazuju JEDNO – takozvani „sveopći um” ili „izvor”, „sveopće biće”, „univerzalna svijest”, „sveopće prisustvo”, „energiju”, „unutarnji glas”, „višu svijest”, „intuiciju”. Bog je dakle neosobna energija, sila, koja je prisutna u svim stvarima i bićima (i u čovjeku). Bog može biti shvaćen ili nazivan kao: on ili ona, majka ili otac, bog ili boginja. Naravno ovo što New Age pristalice vjeruju o Bogu, nije Bog kakvog ga predstavlja i opisuje Biblija – ne dajte se zavesti! Većina New Age učitelja naučava, da „majka Zemlja”, Sunce i zvijezde, kao i cijela priroda može biti obožavana kao Bog.

3. Čovjek je sam bog, jer ga nosi u sebi – on je stvoritelj sila”. Čovjek već posjeduje božanske sile i moći, ali je potrebno da postane toga svjestan – „probuđen za tu činjenicu”

New Age pokret u velikoj mjeri teži za supernaturalizmom (natprirodnim), i on ga pripisuje stvorenjima, a ne Stvoritelju (Rimljanima 1:22-24). Njihovo razmetanje idejom „ja sam bog” je veoma privlačno za čovjekov ego i za njegovu glad za stjecanjem natprirodnih moći. Zar to nije ona stara priča iz Edenskog vrta, kada đavao obećava Evi:

„Nato će zmija ženi: ‘Ne, nećete umrijeti! Nego, zna Bog: onog dana kad budete s njega jeli, otvorit će vam se oči, i vi ćete biti kao bogovi koji razlučuju dobro i zlo.’” (Postanak 3,4-5).

Jedan od ciljeva New Age pokreta je da izazove ljude na pobunu protiv istinitog Boga Biblije i da uvjeri svoje pristalice da su oni božanstva. Jednom kada Sotona posadi sjeme ove opake hereze u čovjekov um, on je dobio bitku. Taj čovjek će se onda sve više i više otvarati princu tame i služiti mu, ne bi li stekao još veće moći i – nahranio svoj ego. Osoba s ovakvom zbrkom u umu učinit će sve što se od nje traži, pa čak i drugima ili sebi oduzeti život, radi cilja „višeg prosvjetljenja”, što tako često možemo vidjeti u nekim sektama i kultovima. Čim čovjek prihvati Sotonine „istine”, Sotona dobija automatsko pravo na njegov život i postaje njegov gospodar.

4. Čovjek treba tražiti i slijediti duhovna vodstva direktno od duhova

Stjecanje nekih natprirodnih znanja i moći je uvijek privlačan mamac okulta. Čovjek želi imati, ili iskusiti, moć koja je po porijeklu duhovna i natprirodna – ne ovozemaljska. Čovjek ne želi slušati što mu Bog ima za reći, već želi dobiti informacije od nekoga tko „zna”, tako da pribjegava: spiritizmu, tarot kartama, hiromantiji, magiji, astrologiji, NLO i drugim okultnim praksama koje mu služe kao kanal za povezivanje sa natprirodnim – „višim duhovima”. Želja za upoznavanjem natprirodnog je Bogom dana želja u svakom čovjeku. Ona se nalazi u nama iz tog razloga što mi u sebi nosimo Njegovu sliku i imamo potrebu za Njime. Ova želja je u nama iz tog razloga da bi nas potaknula na traganje za Njim – da mu se ponovno vratimo. Sotona se trudi ovu želju izokrenuti u svoju korist, i čovjeka uz pomoć nje što više udaljiti od Boga.

5. Sve religije i vjerski učitelji uče isto i imaju jedan cilj. Sve religije su istinite i vjerodostojne

Glavna Sotonina taktika u protivljenju Bogu, nije da propagira ateizam, već religiju; ne da dokazuje da Bog ne postoji, već da učini da kao bog bude obožavano nešto drugo, a najviše on sam. „Došao sam da uspostavim novu religiju”, kaže za sebe tzv. gospodar Maitreya, „Došao sam da učim putu samo-ispunjenja”. Tako on nudi ljudima nešto što nije ni religija, ni ideologija, on nudi korist onima koji su religiozni, ali i onima koji to nisu – za svakoga po nešto. Dalje on govori: „Ja sam vam došao kao lopov u noći, tako da vi sada niste uzbuđeni zbog toga. Ali, polako, kako ćete postajati svjesni, moći ćete ‘svariti’ ono što ste ‘pojeli’ i postat ćete svjesni (poznat ćete) mene i nećete se (doktrinama) boriti protiv mene”. Maitreya je tipičan primjer onoga što New Age pokret propagira, to što oni nude i jeste i nije religija. Oni će nastojati stvoriti dodirne točke sa svim postojećim religijama, da bi tako to što nude učinili prihvatljivim za što više ljudi. Tako npr. možete čuti tvrdnje da je Isus proveo 18 godina u Indiji gdje je proučavao Hinduizam i učenja Bude, plus panteizam i magiju. Vrlo često, New Age nudi brzi pristup sreći, zdravlju i bogatstvu, kroz razne rituale, meditacije ili mentalne vježbe. Pojave u kršćanskom svijetu poput ekumenizma i modernog karizmatskog pokreta (Word of faith) (članak na tu temu: KARIZMATSKI POKRET – PRIJEVARA POSLJEDNJIH DANA) su veoma važne za New Age pokret, jer je to prvi korak u „stvaranju novog kršćanstva”, koje će ravnopravno prigrliti sve vjeroispovijesti, pa i nekršćanske religije. Psihologija je glavno oružje ideje ekumenizma. Zagovaraju se tolerancija, prihvaćanje različitosti, bratstvo, „jedan Bog, vjera, crkva”, humanost itd.

6. „Drevna mudrost” Babilona, Egipta i Grčke – ne Biblije – to je temelj cijele istine

Albert Gore (političar) predstavlja sebe kao osobu koja vjeruje da čovječanstvo treba imati „majku boginju” koju će obožavati. On tvrdi da bi na osnovu „pozitivnog” iskustva drevnog Hinduizma to trebala biti „majka zemlja”, jer čovjek i priroda su jedno, a Bog je dio prirode, i priroda dio Boga. Ovaj poznati političar, nekadašnji baptist, je postao predani poklonik New Age religije (Al Gore, Earth In the Balance; Ecology and the Human Spirit, Houghton Mifflin Company, 1992.). New Age pokret Bibliju prikazuje kao običnu knjigu, napisanu samo od ljudi, a ne kao Bogom nadahnutu i istinitu. Po njihovom mišljenju Biblija se nikako ne može mjeriti s „drevnim” starim spisima – istinama. S druge strane, oni će odati priznanje Bibliji kao knjizi koja sadrži dobre životne principe i učenja.

7. Grijeh i zlo ne postoji. Mir i ljubav su konačna stvarnost

New Age pokret negira postojanje pakla i Božjeg suda. Oni također negiraju i postojanje grijeha i zla. Bog (univerzalna energija) je daleko iznad dobra i zla. New Age „evanđelje” nije zbirka radikalnih revolucionarnih principa. Ono ne propagira sukobe, rat ili mržnju, već uvijek zagovara mir, ljubav, humanost, prihvaćanje, toleranciju, jedinstvo itd. New Age uči da je cijelo čovječanstvo jedno „bratstvo”.Oni žele ovaj svijet učiniti ugodnijim i skladnijim mjestom, da čovjek više uopće ne osjeti potrebu za Kristom (Bogom), ili Njegov nedostatak. Oni žele svijet učiniti takvim da se čovjek osjeća toliko sigurnim da Boga više ne treba. 

Ciljevi New Agea

Iako New Age na prvi pogled sliči na nešto veoma zbrkano, on to u stvari uopće nije. Da bi se mogao ispravno shvatiti, mora ga se sagledavati u okviru ideje „Novi svjetski poredak” (New World Order) – koji zagovara jednu vladu (vođu), jednu ekonomiju, jednu svjetsku religiju i jednu svjetsku mikročipiranu ekonomiju. Randall Baer, bivši New Age vođa, koji je postao novorođeni kršćanin, u svojoj knjizi: Unutar New Age noćne more (Inside The New Age Nightmare), piše: „Postoje jasno zacrtani ciljevi, i oni su kompletna revolucionarna promjena svih temelja društva, ne samo američkog, već cijelog svijeta – globalno. Plan je da se potpuno restruktuira cijela planetarna civilizacija tako da postoji samo „Jedna svjetska vlada” i jedno „planetarno državljanstvo”, da granice i razlike među narodima budu potpuno nebitne. Ova ideja (zavjera) nudi ovom očajnom svijetu rješenja za velike globalne probleme. Nudi mir, blagostanje i velike mogućnosti.” 

Znajući ovo, nije ni čudo što New Age nalazi sve više pristalica među vodećim svjetskim političarima, znanstvenicima i biznismenima koji svojim ugledom i kapitalom promoviraju ovaj pokret. Jedan od glavnih ciljeva New Age je da kršćanstvo diskreditiraju do te mjere da postane odbačeno i omraženo od ljudi. Kršćane treba okarakterizirati kao „slijepe i uskoumne”, „zaostale u shvaćanjima” i učiniti ih nepoželjnim i najnižim slojem društva. Sljedbenici Isusa Krista u svemu ovome trebaju jasno vidjeti da je na djelu veliko pripremanje pozornice za dolazak Antikrista. Prema učenju mnogih New Age grupa jedan svjetski vođa (Antikrist), će se pojaviti u dobu (znaku) vodenjaka i uspostavit će „Novi svjetski poredak”. Ovaj vođa će povesti sve ljude u „prosvjetljenje”, i tako neki čekaju javno pojavljivanje Maitreye, koji je obećao da će se pojaviti poslije sloma svjetske burze, koju je prorekao, i da će on unijeti red u kaos. Drugi opet vjeruju da će čovječanstvo postati toliko oboženo (svjesno svog božanskog) da neće trebati više nikakvog vođu. Oni koji poznaju Bibliju prepoznat će u ovome ispunjenje posljednjih proroštava. Sve ovo je Sotonin plan, i u svemu će uspjeti. Biblija jasno proriče dolazak jedne svjetske vlade i jednog vođe, kao i brutalno progonstvo kršćana, jer se odbijaju pokoriti Antikristu i primiti njegov žig.

Poziv na budnost

Danas sljedbenici Isusa Krista trebaju biti budni i trijezni, jer duh prijevare je aktivan više nego ikad. Biblija nas jasno uči da iza svake hereze ili lažne nauke stoji Sotona s njegovim demonima:

„Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima. ” (1. Timoteju 4:1).

Zato:

„Pazite da vas tko ne odvuče mudrovanjem i ispraznim zavaravanjem što se oslanja na predaju ljudsku, na ‘počela svijeta’, a ne na Krista.” (Kološanima 2:8).

New Age pokret nije ništa novo. To je ista stara pobuna protiv Boga samo na nov način.

Autor: Jan Vareca

Izvor: siont.net